Mire jók a lakásbiztosítás kiegészítő fedezetei? 2. rész: Speciális szolgáltatások

Insura 2024. június 3. OTTHON
Vannak szolgáltatások, amelyek nélkül bár tudnánk élni, mégis hatalmas segítség, ha számíthatunk rá–ilyenekkel természetesen a lakásbiztosítás vonatkozásában is találkozhatunk. Cikksorozatunkban bemutatjuk a lakásbiztosítás mellé választható kiegészítő fedezeteket: a sorozat első részében az általános háztartási károkra koncentráltunk, ezúttal pedig a különböző speciális és kényelmi szolgáltatásokat vesszük górcső alá.
Műszaki cikk kiterjesztett garancia

Duguláselhárítás

Egy komolyabb dugulás soha nem jöhet jókor – kifejezetten hasznos azonban, ha ilyenkor van anyagi segítség. Egyes biztosítók a számlával igazolt duguláselhárítás költségeit térítik meg a káreseményhez tartozó limitig, míg mások már a szakember felkutatásában is segítenek.

Zárcsere, elveszett kulcs

Elveszett vagy ellopott kulcs, valamint tönkrement zár esetén a biztosító megtérítheti a zárcsere költségét, sőt, ha a lakásbiztosítás tartalmaz vészhelyzeti asszisztencia szolgáltatást, akár lakatost is hív helyetted. Egy sürgősségi zárcsere díja – főleg hétvégén vagy ünnepnapon – zártípustól függően akár 70-80 ezer forint is lehet, ezért érdemes megfontolni ezt a kiegészítő fedezetet.

Szolgáltatáskimaradás, fagyasztott élelmiszerek megromlása

Az egyik legbosszantóbb káresemény, amikor egy tartós áramkimaradás esetén leolvad a fagyasztó és a hűtő, és tönkremennek a benne tárolt élelmiszerek. Szerencsére már erre is létezik kiegészítő fedezet, azonban jó tudni, hogy a kártérítést különböző feltételekhez kötheti a biztosító. A legtöbb esetben például csak 8 órát meghaladó szolgáltatáskimaradásra fizetnek a biztosítók, és szükséges lehet egy igazolás bemutatása is a közműszolgáltatótól.

24 órás szerviz szolgáltatás

A vészhelyzeti asszisztencia szolgáltatásként is ismert kiegészítő a különböző háztartási vészhelyzetek esetén segít megfelelő szakembert találni, és fedezi a kiszállás és javítás árát a szerződésben meghatározott limitösszegig. Olyan munkálatok vehetők igénybe ezen a kiegészítőn keresztül, mint a víz-, gáz- és fűtésszerelés, a duguláselhárítás, a zárjavítás vagy zárcsere, a villanyszerelés és a tetőfedés.

TIPP: Ha a szerviz szolgáltatás nem fedezi a teljes kárt, viszont az adott káreseményre rendelkezel külön biztosítási fedezettel (pl. zárcsere vagy beázás), a különbözetet megtérítheti a biztosító. Ilyen esetben ne felejtsd el számlával igazolni a kárt, és jelezd, hogy az asszisztencia szolgáltatás már az összeg egy részét fedezte. A számlának ebben az esetben mindenképpen a szerződő nevére, valamint a biztosított ingatlan címére kell szólnia!

Műszaki cikkek kiterjesztett garancia biztosítása

Egy óvatlan mozdulattal összetört a drága porszívód feje, vagy megsérült a mosogatógép ajtaja? Ez a szolgáltatás ezekben az esetekben jöhet jól: ha már lejárt a gyári vagy egyéb garancia, és töréskár miatt megsérült valamelyik háztartási eszközöd vagy géped, támaszkodhatsz erre a kiegészítőre.

Készpénz biztosítása

A legtöbb lakásbiztosítás nem terjed ki a készpénz védelmére, így ha otthonodban tartasz készpénzt, azt kiegészítő fedezetként kell biztosítanod. Biztosításkötés előtt feltétlenül ellenőrizd, hogy mi a biztosító kártérítésének határa készpénz lopása esetén, ugyanis ha nagyobb összeget tartasz otthon, arra speciális feltételek vonatkozhatnak!

TIPP: A készpénzt és értékpapírokat érintő károk kártérítésének mértéke függ az ingatlan védelmi szintjétől, valamint attól is, hogy ezeket széfben tartottad-e. Ha széfet vásárolsz, érdemes olyat választani, amely rendelkezik MABISZ minősítéssel!

Okos eszközök biztosítása

Az okos otthonok elterjedésével kifejezetten jól jöhet ez a kiegészítő fedezet, amely a gyári és egyéb garanciával már nem rendelkező okos eszközök és gépek töréskára esetén nyújt kártérítést. Ez kifejezetten hasznos lehet, ha olyan, nagyobb értékű eszközökkel rendelkezel, mint egy okos TV vagy egy robotporszívó.

Kerékpáros csomag

Ha tartasz otthon kerékpárt vagy elektromos kerékpárt, érdemes kiválasztani ezt a kiegészítő fedezetet. A kerékpáros csomag jellemzően az alapfedezetekre (pl. tűz, robbanás), rongálásra, valamint törés- és lopáskárra vonatkozik, azonban ez biztosítónként változhat.

Sportfelszerelés biztosítása

Ez a hasznos kiegészítő főleg a sport és a túrázás szerelmeseinek jöhet jól, hiszen azokra a szabadidős- és sportfelszerelésekre vonatkozik, amelyek egyébként a háztartási ingóság kategóriába tartoznának, de a káresemény nem a kockázatviselés helyén történik. Ilyen például, ha a sítúrán ellopják a sílécedet, vagy a nyaraláson eltulajdonítják a SUP-odat.

Hasznosnak találtad a cikket?

1

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.