Hogyan köthetem meg a lehető legjobb lakásbiztosítást?

Insura 2024. április 18. OTTHON jóváhagyott Szakértői cikk
Legyen szó akár saját, akár bérelt ingatlanról, az otthon biztonságát és kényelmét a legtöbben természetesnek vesszük – egészen addig, amíg baj nem történik. Érthető, ha te is szeretnéd megtalálni a lehető legjobb lakásbiztosítást, de vajon milyen szempontokat kell mérlegelni ehhez? Cikkünkben eláruljuk, hogyan igazodhatsz el a lakásbiztosítások bonyolult útvesztőjében.
Legjobb lakásbiztosítás

Mérd fel a saját igényeidet!

Érdemes azzal kezdeni, hogy meghatározod, pontosan milyen biztosításra van szükséged. Ez teljes mértékben egyedi: ami másnak a legjobb lakásbiztosítás, az a te igényeidet nem fogja megfelelően lefedni. Gondold át, milyen káreseményektől tartasz a legjobban (pl. tűz, robbanás, betörés), és melyek azok a lokális kockázatok, amelyek nagyobb eséllyel vonatkozhatnak az ingatlanra (pl. rongálás, árvíz). Szintén érdemes átgondolni, hogy rendelkezel-e olyan, speciális építményekkel, ingóságokkal vagy akár épületszerkezeti elemekkel, amelyek biztosítása különösen fontos – ilyen lehet egy drága hangszer, egy kézzel készített szőnyeg, de ide tartoznak a napelemek és a hőszivattyús rendszerek is.

Fontos szempont az is, hogy albérlőként vagy tulajdonosként kötöd-e meg a biztosítást, illetve, hogy társasház esetén pontosan mit fedez a közös épületbiztosítás – ne hagyatkozz automatikusan a közös biztosításra, tájékozódj a szerződés pontos feltételeiről és limitösszegeiről. Ha a biztosítandó ingatlan hitellel terhelt, és a bank alapkövetelményeinél szélesebb körű biztosítást választanál, arra is van lehetőséged.

Sok múlik a biztosítási- és limitösszegeken

A jó lakásbiztosítás egyik legfontosabb jellemzője, hogy megfelelő értéken téríti a keletkezett károkat. A biztosítási összegek meghatározása emiatt igen fontos mozzanat, azonban szerencsére a biztosítók ebben nyújtanak némi támpontot, és az ingatlan paraméterei alapján meghatároznak egy ajánlott biztosítási összeget. Az ingóságok értékének meghatározásához jó, ha rendelkezel egy házi leltárral, ugyanis sokan bele sem gondolnak, hogy egy új bútor, háztartási gép vagy dekoráció mennyit növelhet a biztosítási összegen.

TIPP: A biztosítási összegek naprakészen tartása a te feladatod. Felújítás, ráépítés, valamint nagyobb értékű ingóság vagy berendezések beszerzése esetén aktualizáld a szerződésedet, ugyanis enélkül alulbiztosítottá válsz!

Az egyes fedezetekhez tartozó limitösszegeknek azért van jelentőségük, mert az adott káreseményre nézve ezek jelentik a kártérítés maximális összegeit. Minél magasabb szintű lakásbiztosítást választasz (pl. Alap helyett Prémium csomag), annál magasabbak a limitösszegek, így a biztosítás kiválasztásakor ezt is szem előtt kell tartanod.

Nem minden a díj

Természetesen nem elhanyagolható tényező, hogy mennyit szánsz a biztosítás díjára, hiszen sokan kizárólag ár alapján döntenek. Ne feledd azonban, hogy a lakásbiztosítás néhány tízezer forintos éves díja elenyésző egy ingatlan értékéhez képest, ezért ha épp nem is fér bele a családi költségvetésbe egy átfogóbb biztosítás, az alap kockázatokra mindenképp biztosítsd otthonodat, vagy válaszd a negyedéves díjfizetést. Persze az sem feltétlenül a legjobb taktika, ha megkötöd a legdrágább lakásbiztosítást, hiszen hiába magas a díj, a biztosítók eltérő szempontok alapján alakítják tarifáikat, így ami az egyiknél drága, azt a másiknál sokkal kedvezőbb áron kötheted meg.

Ellenőrizd, hogy milyen feltételeknek tudsz megfelelni!

Egy lakásbiztosítás megkötése nemcsak jogokkal jár, de kötelezettségekkel is, amelyeket a szerződés megkötésével automatikusan vállalsz. Ezekkel jó, ha képben vagy, hiszen befolyásolhatják a kártérítés mértékét, és a biztosító is joggal kéri számon rajtad. Ilyen például a kármegelőzési és a kárenyhítési kötelezettség, a kárbejelentési kötelezettség, valamint a megfelelő védelmi szint biztosítása. Ezekről részletes tájékoztatást találsz az egyes termékekhez tartozó biztosítási feltételekben, amelyet az INSURA lakásbiztosítás kalkulátorának ajánlati oldalán egyenként le tudsz tölteni.

Szintén érdemes áttanulmányozni a biztosítók kizárásait is, ugyanis előfordul, hogy egyes esetekben a biztosító mentesül a kártérítés alól, ez pedig rendkívül frusztráló a szerződő számára. Szerencsére ezeknek az áttekintése egyszerű – a legtöbb biztosító listaszerűen, konkrét példákkal ellátva sorolja fel azokat az eseteket, amikor nem számíthatsz kártérítésre.

Tudtad? Lakásbiztosítás kalkulátorunk ajánlati oldalán minden biztosításnál megtalálod a felhasználási feltételeket és a terméktájékoztatót. Míg előbbi egy részletes dokumentum az adott termék pontos feltételeiről, a terméktájékoztató egy kivonat a legfontosabb tudnivalókról, feltételekről és kizárásokról.

Hasonlíts össze több ajánlatot is!

Már csak a fentiek miatt sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy biztosításkötés előtt hasonlíts össze több ajánlatot is, hogy igazán tudatos döntést hozhass! Az INSURA lakásbiztosítás kalkulátorában a hagyományos kalkuláció mellett külön összehasonlítás funkció is segíti a szolgáltatások, a limit- és biztosítási összegek, valamint a díjak összevetését. Emellett érdemes ellenőrizni, hogy az egyes biztosítók milyen kedvezményeket nyújtanak, hiszen már egy e-kommunikáció vállalása, vagy egy meglévő kötelező biztosítási szerződés is több ezer forintos kedvezményt jelenthet. Ha a biztosítók által javasolt biztosítási összegekkel kalkulálsz, ezeknek az összehasonlításáról se feledkezz meg!

TIPP: A hagyományos lakásbiztosítások mellett választhatsz Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást (MFO) is, amelyeket külön is listázhatsz az INSURA kalkulátorának ajánlati oldalán. Az MFO termékeknek egységes, szigorú követelményeknek kell megfelelniük, így összehasonlításuk is egyszerűbb!

Szabd személyre a lakásbiztosításodat!

Lakásbiztosítás megkötése előtt felmerülhet, hogy vajon inkább a legfontosabb, legnagyobb káreseményekre érdemes koncentrálni, vagy az apró, bosszantó károkra is? Bár nem tűnhet fontosnak, gondolj bele, mekkora segítség lehet, ha eldugul a lefolyó és a biztosító intéz neked szakembert, vagy akár ha véletlenül kárt okozol, és a lakásbiztosításod felelősségbiztosítás fedezete kisegít? A különböző kiegészítő fedezetekkel igazán személyre – és otthonra – szabhatod a lakásbiztosításodat, és mivel ezeknek a díja éves szinten igen alacsony, érdemes élni a lehetőséggel.

Egyes kényelmi szolgáltatások – például az e-kommunikáció és a gyorsított kárrendezés – gyorsabbá és egyszerűbbé teszik a biztosítási ügyek intézését. Bizonyos károk esetén például a hagyományos szemle helyett okostelefonnal is dokumentálhatod a káreseményt, így hamarabb és kevesebb adminisztrációval juthatsz kártérítéshez.

Tájékozódj az Insurán!

Természetes, hogy a lakásbiztosítással kapcsolatos ügyek bonyolultnak tűnnek – senki sem születik szakértőként, így tőled sem várjuk el, hogy profin eligazodj a biztosítások útvesztőjében. Az Insurán több fronton segítjük a tájékoztatást: kalkulátorainkban a kérdőjel ikonokra kattintva súgók segítik a kalkulációs és biztosításkötési folyamatot, szakértői cikkeinkben pedig a leggyakrabban felmerülő témákban adunk átfogó, de érthető segítséget. Ha mégis elakadnál, ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésedre, bármilyen biztosítási kérdésről is legyen szó!

Hasznosnak találtad a cikket?

2

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.