Mitől függ a lakásbiztosításom díja?

Insura 2024. március 6. OTTHON
Amikor lakásbiztosítást kell kötnöd, biztosan megfordul a fejedben, hogy pontosan melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a lakásbiztosításod díját, és miért lehet eltérés két biztosító ajánlata között. Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk, több fogalmat is meg kell magyaráznunk – vegyük sorra, hogy lakásbiztosítás esetén mire figyelj, hogy a korrekt díjak mellett megfelelő védelemhez is juss!
Mitől függ a lakásbiztosítás díja

A kockázatviselés helye

Az egyik lényeges díjbefolyásoló tényező az ingatlan címe, hiszen már ebből számos kockázatra lehet következtetni. Ha például a biztosítandó ingatlan egy olyan városban vagy városrészben helyezkedik el, ahol az országos átlaghoz képest sokkal több betörés történik, az biztosítótól függően a díj mértékében is meg fog jelenni. Ugyanígy pótdíjazhatja a biztosító az ártéren és külterületen elhelyezkedő ingatlanokat, sőt, ezekre az ingatlanokra egyéni feltételek vonatkozhatnak. Gondolj csak bele: a biztosítónak merőben más kockázatokra kell számítania egy II. kerületi társasházi lakásban, mint egy vízparti nyaralóban, ez pedig a díjakban is megmutatkozhat.

Az ingatlan típusa és mérete

Természetesen igen sokat számít a díj megállapításakor az ingatlan, valamint a hozzá tartozó melléképületek mérete, hiszen minél nagyobb a biztosítandó ingatlan, annál magasabb lesz a díj. Ennek ellenére nem ajánlott alacsonyabb alapterület megadásával próbálkozni, ez ugyanis kihat a későbbi kártérítés összegére is, így otthonod védelme nem lesz megfelelő!

Kevesebben gondolnak azonban az ingatlan típusára, holott ez is befolyásolja a díjat: nem mindegy például, hogy az ingatlan állandóan lakott-e, milyen típusú a falazat és a tető, valamint hogy társasházi lakásról, családi házról, sorházról vagy ikerházról van-e szó. Speciális kategóriát jelentenek az építés alatt álló ingatlanok, ezért ezt a biztosítás megkötése előtt mindig külön jelezned kell – az INSURA lakásbiztosítás kalkulátorában csupán ki kell pipálnod a vonatkozó mezőt!

Kösd meg lakásbiztosításodat egyszerűen!

Végezz egy gyors kalkulációt ingatlanra és ingóságra egyaránt, válassz kiegészítő fedezeteket és köss lakásbiztosítást egyszerűen, online!

A szerződő

Némiképp kakukktojás, de mindenképpen beleszámít a díjba, hogy maga a szerződő természetes vagy jogi személy-e, hiszen a céges tulajdonban álló vagy cég által bérelt ingatlanokat is ugyanúgy biztosíthatod. Ez eltérő díjakkal járhat, mintha a szerződést magánszemélyként kötnéd, ennek ellenére jogi személy esetén nem érdemes ezzel trükközni. A jogi személyekre és a magánszemélyekre eltérő kockázatok vonatkoznak, ezért ha magánszemélyként kötöd meg a céges lakásbiztosításodat az alacsonyabb díj reményében, szinte biztos, hogy nem lesz megfelelő a biztosítási fedezeted.

A választott fedezetek köre

Egy lakásbiztosítás megkötésekor te dönthetsz arról, hogy pontosan milyen fedezetekre van szükséged, azaz milyen káreseményekre szeretnéd védeni az ingatlant vagy ingóságaidat. A biztosítók alapcsomagja többnyire magában foglalja a leggyakoribb káreseteket (tűz, betörés, robbanás stb.), azonban kiegészítő fedezetekkel szélesebb körű védelmet teremthetsz otthonodnak. Bár minél több a kiegészítő fedezet, annál magasabb a díj, ne mondj le az átfogó védelemről csak az ára miatt: inkább hasonlíts össze több ajánlatot is azonos fedezetekkel, és válassz magadnak egy kedvezőbb ár-érték arányú biztosítást!

TIPP: Idén először március 1. és 31. között lehetőséged van évfordulótól függetlenül is átkötni a lakásbiztosításodat és kedvezőbbre váltani: ne maradj le erről az extra lehetőségről, hiszen elképzelhető, hogy azonos díjon több fedezethez is juthatsz!

A biztosítási összeg és a limitösszegek

Tehát megvan a biztosítandó ingatlan, tisztáztuk, hogy az milyen típusú, ki a szerződő, és milyen fedezeteket választ. Innen már csak egy fontos lépés van hátra: a biztosítási összegek és a limitösszegek meghatározása. A biztosítási összeg épület esetén azt jelenti, hogy mennyi pénzből építhetnéd újjá az adott ingatlant, ha az teljesen megsemmisülne. Ez nem azonos a piaci árral, jellemzően alacsonyabb annál! Ingóság esetén hasonló a definíció: ott az ingóságok újrabeszerzési értékével kell számolnod.

A biztosítási összeg a szerződésed egyik legfontosabb tényezője, hiszen ez lesz a biztosító kártérítésének felső határa, és jócskán befolyásolja a biztosítás díját is. A megállapított biztosítási összeg alapján a biztosító minden fedezethez társít egy-egy kártérítési limitet, ami azt jelenti, hogy az adott káresemény esetén legfeljebb ennyit fizet majd a biztosító. Általánosságban igaz, hogy minél alacsonyabb a limit, annál olcsóbb a biztosítás, azonban egyúttal a biztosítási védelem is. Ahelyett, hogy megkötnéd a legolcsóbbat, inkább nézz át több ajánlatot is, és kösd meg azt, amelyiknek az ára is kedvező, de a limitösszegei sem túl alacsonyak!

A biztosító egyedi kockázatbecslése

Elképzelhető, hogy azonos ingatlanra, azonos feltételekkel is eltérő díjakat kapsz egyes biztosítóktól. Ennek a fő oka, hogy a biztosítók egyedi módszerek alapján készítik a kockázatbecsléseiket, így míg bizonyos biztosítóknál ugyanaz az ingatlan vagy fedezet alacsonyabb kockázattal jár, más biztosítók azt magasabb kockázatúnak ítélték meg, és emiatt eltérő tarifát állapítottak meg rá. Ezért is fontos hangsúlyozni az összehasonlítás szerepét: ahogy nincs két azonos ingatlan és biztosítási igény, nincs két azonos lakásbiztosítás sem. Válassz tudatosan és dönts felelősen, így biztonságban tudhatod az otthonodat!

Hasznosnak találtad a cikket?

3

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.