Hogyan készüljek fel a lakásbiztosítás váltásra?

Insura 2024. március 4. OTTHON jóváhagyott Szakértői cikk
Március a lakásbiztosítás váltás hónapja: az idei év újdonsága, hogy március 1. és 31. között évfordulótól függetlenül lehetőséged van a biztosítóváltásra. Mivel hazánkban rengeteg az elavult lakásbiztosítási szerződés, ideje, hogy mérlegeljük a lakásbiztosítás váltás előnyeit, és sorra vegyük, milyen dokumentumokra és adatokra lehet szükséged, ha biztosítót váltanál. Nézzük is!
Felkészülés lakásbiztosítás váltásra

Mik a lakásbiztosítás váltás előnyei?

Ahogyan arról már többször is szó esett, az évenkénti indexálás elfogadása nem feltétlenül elég ahhoz, hogy naprakészen tartsd a szerződésedet, hiszen sokan vásárolnak értékesebb bútorokat, vagyontárgyakat, vagy újítják fel otthonukat, ezek pedig olyan értéknövekedést okozhatnak, amelyhez az éves értékkövetés már nem elegendő. Emellett természetesen nem elhanyagolható, hogy a biztosítók versenyeznek az ügyfelekért, ezért folyamatosan jelennek meg a korszerűbb, jobb ár-érték arányú és átfogóbb fedezeteket nyújtó termékek a piacon. Az idén bevezetett rendkívüli felmondási lehetőség ráadásul olyan versenyt teremt, amely további kedvezményeket hozhat, így ha az évfordulós felmondással nem is éltél eddig, most érdemes ellenőrizni a lehetőségeidet.

Mire lesz szükségem a biztosítóváltáshoz?

Ahhoz, hogy megfelelő ajánlatokat kaphass, néhány dokumentumot és adatot érdemes előkészíteni, hiszen ezeknek a pontos megadásán is múlhat a védelem szintje. A tudatos döntéshez mindenképpen javasolt több ajánlatot is összehasonlítani, amelyben segít az INSURA lakásbiztosítás kalkulátora: csupán add meg a kért adatokat és láthatod is partnereink ajánlatait!

Kösd meg lakásbiztosításodat egyszerűen!

Végezz egy gyors kalkulációt ingatlanra és ingóságra egyaránt, válassz kiegészítő fedezeteket és köss lakásbiztosítást egyszerűen, online!

Ha épületet és ingóságot is biztosítanál, a pontos kalkulációhoz szükséged lesz az ingatlan alapadataira: ilyen az épület és melléképületek alapterülete, a falazat és a tető típusa, valamint az építés éve, amelyet elég évtized pontossággal megadni. Biztosítóváltás esetén legyen kéznél az előző lakásbiztosítási kötvényed, ugyanis rá fogunk kérdezni a korábbi biztosítód nevére és a szerződésed kötvényszámára – erre a felmondással kapcsolatos adminisztráció miatt van szükség. Ha az ingatlan hitellel finanszírozott, a hitelező bankod nevét is meg kell adnod, hogy azt fel tudjuk tüntetni a szerződésben.

Az ingóság biztosítási összegeinek megállapításához gondold át, hogy nagyjából mennyibe kerülne az ingóságaid pótlása, és számold külön csoportba a kiemelt értékű ingóságokat – ilyenek például az ékszerek, műtárgyak, 250 ezer forintnál drágább műszaki cikkek (pl. TV, sütő, laptop), valamint az értékesebb textíliák (pl. kézzel készült szőnyeg). A szabadon álló háztartási gépek és bútorok árát az ingóságokhoz, míg a beépített berendezések értékét az épülethez kell számolnod.

Fontos az ajánlatok összehasonlítása

Ha minden szükséges adat kéznél van, nincs más dolgod, mint megadni ezeket a lakásbiztosítás kalkulátor vonatkozó mezőiben. Ha bizonytalan vagy, csak vidd az egeredet a mezők melletti kérdőjelekre, és a súgóban részletesen is megtalálod az adott mezőre vonatkozó tudnivalókat.

Az alapadatok megadása után kiválaszthatod a számodra szükséges kiegészítő fedezeteket, megadhatod a szerződőre vonatkozó adatokat, majd választhatsz, hogy egyénileg megadott vagy a biztosítók által ajánlott biztosítási összegekkel szeretnél kalkulálni. Ez nem egyszerű döntés, hiszen ha egyedi összegeket adnál meg, ki kell számolnod az épület újjáépítési és az ingóságok újrabeszerzési értékét, amely valljuk be, nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé. Ha úgy döntesz, hogy az ajánlott összegekkel számolnál, érdemes az ajánlatoknál külön-külön is ellenőrizni azokat, ugyanis a biztosítók eltérő módon számolják ezeket, amely nagy különbségekkel is járhat. A kiemelt értékű ingóságok összegéről ebben az esetben is nyilatkoznod kell, azonban itt már egyszerűbb a dolgod, ugyanis csak néhány kategóriát kell átgondolnod.

A lakásbiztosítás váltás menete

Ha végeztél a kalkulációval, láthatod is a biztosító partnerek ajánlatait, amelyek közül ki kell választanod azt, amely díjban, fedezetben és limitösszegekben is a legközelebb áll az igényeidhez. Ha ez megvan, már nyugodtan hátradőlhetsz, hiszen a szerződés megkötését követően átvesszük tőled a biztosítóváltás adminisztrációját. A megrendelésed beérkezésekor ellenőrizzük a megadott adatokat, és ha mindent rendben találtunk, kezdeményezzük az előző szerződésed felmondását és az új biztosításod megkötését. A márciusi lakásbiztosítási kampány esetén fontos feltétele a biztosítóváltásnak, hogy az előzményszerződés díjrendezett legyen, amelynek határidejéről és módjáról minden esetben tájékoztatni fog a biztosítód. Évfordulós felmondás esetén arra kell ügyelned, hogy az évforduló előtti 60. és 30. nap között megtörténjen a biztosítóváltás, de ezt sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, hiszen ha valamilyen okból lassabb a felmondás átfutása, könnyedén kicsúszhatsz a határidőből.

TIPP: Márciusi kampány kisokosunkban sorra vesszük a lakásbiztosítás váltással kapcsolatos teendőidet – olvasd el a részleteket, és vágj bele felkészülten a kampányidőszakba!

Mire figyeljek, ha biztosítót váltanék?

Biztosítóváltás esetén néhány alapszabályra nem árt odafigyelni: elsősorban ne ár, hanem fedezet alapján dönts, hiszen hiába spórolsz a biztosítás díján, ha kár esetén annyival kevesebb kártérítést is kapsz. Ügyelj a megfelelő biztosítási összegek megadására is: bár a biztosítók jellemzően nem adnak ajánlatot, ha túl alacsony összegekkel kalkulálnál, az ingóságokon, azon belül is a kiemelt ingóságokon könnyen elcsúszhat a biztosítási védelem. Szintén érdemes alaposan áttekinteni a kiegészítő fedezeteket, ugyanis ezekkel személyre szabott védelmet biztosíthatsz az otthonodnak, és persze fontold meg a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás megkötését is, amely könnyedén összehasonlítható, egységes feltételeket biztosít.

Hasznosnak találtad a cikket?

4

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.