Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) - ezeket érdemes tudni

OTTHON | 2023. február 7.
A Magyar Nemzeti Bank 2021-ben vezette be az MFO, vagyis a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás rendszerét, azóta pedig számos biztosító dobta piacra saját MFO termékét. Nézzük, mit tudunk most!

Mi az MFO lényege?

A biztosítók lakásbiztosítási termékeiket teljesen szabadon, egyedileg alakítják ki, kis túlzással azt lehet mondani, hogy nincs két egyforma lakásbiztosítás. Ezzel szemben a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO), mint koncepció, arra törekszik, hogy a piacon azonos tartalmú, ezáltal könnyebben összehasonlítható és a fogyasztók érdekeit védő (pl. a kárrendezés menetének szabályozása), lakásbiztosítási termékek is jelen legyenek.

Melyek a fogyasztóbarát otthonbiztosítás előnyei?

Az MNB szigorú szakmai szempontok, valamint a szerződők érdekei alapján alakította ki az MFO szabályrendszerét, amely gyors, online, és ügyfélbarát ügyintézést tesz lehetővé. De vajon mit jelent ez a gyakorlatban? Íme néhány a fogyasztóbarát otthonbiztosítás előnyei közül:

  • Az alapcsomag tartalmazza a háztartásokat leggyakrabban érintő 20 káresetet (pl. tűz, betöréses lopás, jégverés, vízkár), amelyet biztosítónként különböző kiegészítő fedezetekkel tehetsz teljesebbé
  • Egyszerű, áttekinthető dokumentáció
  • A különböző online megoldásoknak köszönhetően rendkívül gyors az ügyintézés: 100 ezer forint alatti károk esetén 5 napon belül a számládon lesz a kártérítés összege
  • Az első évfordulót követően év közben is lehetőség van a szerződés felmondására

Hogyan hasonlíthatók össze a különböző MFO termékek?

Az Insura lakásbiztosítás kalkulátorában egyszerre 10 biztosító termékeit hasonlíthatod össze, melyek között MFO és hagyományos lakásbiztosítás is megtalálható. A kalkulátor segítségével saját igényeidre szabhatod az ajánlatokat, melyekről részletes tájékoztatást (pl. fedezetek, szolgáltatási szintek stb.) adunk. A kalkulációt elmentheted, ha később szeretnél választani, vagy akár azonnal meg is kötheted a biztosítási szerződésedet.

Az Insura ügyfeleként nem kell fejben tartanod az évfordulókat, mert figyelmeztetni fogunk, ha a felülvizsgálat esedékes, sőt, még a biztosítóváltással járó adminisztrációs feladatokat is át tudjuk vállalni tőled!

Ezen kívül rendelkezésre áll az MNB MFO kalkulátora is, amellyel a piacon jelenleg elérhető valamennyi fogyasztóbarát otthonbiztosítást összehasonlíthatod, méghozzá a saját igényeid alapján.

Melyik biztosítást válasszam?

Az MFO megjelenését követően természetesen továbbra is elérhetők a hagyományos lakásbiztosítások is, így csak rajtad áll, melyiket választod. A fogyasztóbarát lakásbiztosításnak számos előnye van, azonban érdemes az otthonod adottságai és a saját igényeid alapján dönteni. Kalkuláció során jelöld be pontosan, hogy milyen kiegészítő fedezetekre van szükséged, így pontos képet kaphatsz a számodra elérhető lakásbiztosítási termékekről!

Érintik-e a fogyasztóbarát otthonbiztosításokat az idén bevezetett módosítások?

2023. április 30-án több, a lakásbiztosítási piaccal kapcsolatos módosítás is életbe lép, amely részben érinti a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokat is. Jelzáloghitelek esetében a hitelintézetnek fel kell hívnia az ügyfél figyelmét a minősített otthonbiztosítás lehetőségére, illetve be kell mutatnia az MNB vonatkozó kalkulátorát is – jelzáloghitel esetén tehát április után találkozhatsz ezzel a változással.

Legújabb cikkek

KGFB | 2020. március 28.
Mindig a legolcsóbb kötelező biztosítást érdemes választani?
Ha autód van, kötnöd kell kötelező biztosítást, ez a törvény, illetve minden forgalomban résztvevőnek közös érdeke, hogy mindenkinek legyen biztosítás az autóján. A kötelező biztosítások tartalmilag megegyeznek, nincs olyan eset, hogy valakinek egyik kgfb megfelel, míg egy másik nem.Éppen ezért a bi ...
CASCO | 2020. október 20.
Félsz, hogy ellopják, feltörik az autódat?
Az autólopások, feltörések száma szerencsére évről évre csökken, de ha csak 1 eset történik egész évben, viszont az pont velünk, akkor ez a statisztika a legkevésbé sem fog vigasztalni.Arra, hogy minimalizáld az autód ellopásának, feltörésének kockázatát, számos módszer van.Íme néhány tipp, hog ...
KGFB | 2020. március 28.
KGFB vs. CASCO: mik a főbb különbségek?
Autók esetében a két leggyakrabban felmerülő biztosításfajta a casco és a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás, mely a köznyelvben egyszerűen " kötelező "-ként, " KGFB "-ként, esetleg " kötelező biztosítás " néven szokott szerepelni.A kettő között hatalmas különbség van több szempontból is, nézzü ...
OTTHON | 2021. december 1.
Melyek a magyar ingatlanokat leggyakrabban érő károk?
A Magyar Nemzeti Bank által megalkotott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egyik nagy előnye, hogy már az alapcsomagja is fedezetet nyújt a háztartásokat tipikusan érintő káreseményekre.
De mik is ezek a káresemények, miért jó, ha a lakásbiztosítás már az alapcsomagban nyújt fed ...
KGFB | 2020. június 6.
Milyen dokumentumok kellenek az autó átírásához?
Mire van szükség átíráshoz?Ha járművet vásárolsz, át kell azt íratnod, de mi is az átírás?Egy eljárás, melyet a jármű új tulajdonosa kezdeményez, ezáltal kerül bejegyzésre a tulajdonjog-változás, illetve ezután kerül kiadásra a törzskönyv az új tulajdonos adataival.Ki járhat el?Te, mint új tulajdono ...