Tarol a tengerpart és a Balaton - kiderült, hogyan utaznak idén a magyarok

Insura 2024. május 23. UTAS
Lezárult az Insura 2024-es utazási kutatása, amelyben azt mértük, mik a lakosság tervei az idei turisztikai szezonra. A tengerparti helyszínek idén is tarolnak, viszont a Balaton vonzereje sem kopott, így ezúttal is sokan választanak belföldi úti célt. Kutatásunkban arra is kitértünk, hogy milyen arányban kötnek utasbiztosítást a külföldre utazók, és mennyiben befolyásolja az anyagi helyzet a nyaralási terveket – nézzük az eredményeket!
Tarol a tengerpart és a Balaton

A magyarok közel fele nem mondana le a nyaralásról, de sokan szerényebben utaznak, mint korábban

Az általános utazási, nyaralási szokásokkal kapcsolatban a válaszadók két táborra oszlottak: míg 44 százalékuk ragaszkodik az évi legalább egy nyaraláshoz, közel ugyanennyien vannak azok, akik csak akkor indulnak útnak az adott évben, ha azt kényelmesen megtehetik anyagilag. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyiben változott a rendszeresen utazók anyagi helyzete: tízből négyen idén csak egy szerényebb nyaralást engedhetnek meg maguknak, és ugyanennyien vannak azok, akik ugyanúgy terveznek, mint a korábbi években. Minden tizedik válaszadó számára idén anyagi okok miatt elmarad a nyaralás, 8 százalékuk pedig magasabb színvonalú vagy hosszabb utat is megengedhet magának.

10-ből 4 magyar nem mondana le az évenkénti nyaralásról

Ha a legnépszerűbb úti célokat nézzük, szinte azonos arányban tarol a tengerpart és a Balaton, valamint az egyéb belföldi helyszínek, a külföldi városnézést pedig az utazók 13 százaléka részesíti előnyben. Minden tizedik utazó kifejezetten az aktív kikapcsolódás vagy az extrém sportok kedvéért utazik, míg egzotikus vagy tengerentúli úti célokat mindössze a nyaralók 3,4 százaléka választ.

Tízből hét magyar rendszeresen utazik külföldre

A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 70%-a az elmúlt két évben legalább 1-2 alkalommal járt külföldön kikapcsolódás céljából. Minden ötödik utazó 3-5 alkalommal utazott külföldre ebben az időszakban, míg 8 százalékuk ötnél is többször indult útnak. Azok számára, akik az adott időszakban nem jártak külföldön, elsősorban anyagi okok miatt maradt el a külföldi utazás, 15 százalékuk úgy gondolja, túl sok macera és stressz jár egy külföldi úttal, 7 százalékuk pedig nyelvi akadályok miatt választ inkább belföldi úti célt. A belföldi úti célok érezhetően népszerűbbek: a vizsgált kétéves periódusban a válaszadók 90%-a utazott legalább egy éjszakára belföldön: közel 40 százalékuk 1-2 alkalommal, 30 százalékuk 3-5 alkalommal, ötödük pedig ötnél többször választott belföldi úti célt kikapcsolódásához. Csupán minden tizedik válaszadó nem utazott egyszer sem belföldre: közel 30 százalékuk inkább a külföldi úti célokat részesíti előnyben, 25 százalékukat elsősorban az új kultúrák és országok vonzzák, 14 százalékukat pedig egyszerűen csak nem érdeklik a belföldi úti célok.

A külföldre utazók nagy része hosszabb kiruccanást tervez, és utasbiztosítást köt

Az idei szezonban nyaralni tervezők többsége külföldre és belföldre is utazik majd, tőlük kissé lemaradva vannak azok, akik csak belföldön nyaralnak idén, a legkisebb tábor pedig csak külföldi nyaralást tervez. Azok, akik idén nyáron külföldre utaznak, jellemzően legalább egy hetet töltenek úti céljukon, harmaduk pedig egy hosszabb és egy rövidebb nyaralást is tervez. Közel ugyanennyien választják a több rövid kiruccanást, a legkisebb tábor pedig csak egynapos külföldi utakra indul el. Jó hír, hogy a külföldre utazók 80 százaléka szokott utasbiztosítást kötni, azonban 14 százalékuk ezt csak akkor teszi, ha hosszabb utazásra indul. Az utasbiztosítást kötők 17 százaléka számára az ár a legfontosabb szempont a biztosítás megkötésekor, 46 százalékuk a magas szintű védelmet, 36 százalékuk pedig a gyors, egyszerű biztosításkötést tartja a legfontosabbnak.

A válaszadók 40%-a idén külföldön és belföldön is nyaral

Azok, akik egyáltalán nem kötnek utasbiztosítást, többségben úgy nyilatkoztak, hogy nem tartják fontosnak az utasbiztosítási védelmet, 22 százalékuk az Európai Egészségbiztosítási Kártya védelmét érzik elégségesnek, 17 százalékuk pedig a bankkártya mellé járó utasbiztosításra támaszkodik. Utóbbi két táborban minden negyedik válaszadó nem ismeri az Európai Egészségbiztosítási Kártya, valamint a bankkártya mellé járó utasbiztosítás pontos feltételeit és fedezeteit. Ne feledd: ezek a megoldások bár nyújtanak némi védelmet, többnyire nem érnek fel egy átfogó utasbiztosítási fedezettel. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával csak a helyi társadalombiztosítás által fedezett egészségügyi ellátásra vagy jogosult, de poggyászkár, lerobbant autó vagy magánorvosi ellátás esetén csak az utasbiztosításodra számíthatsz!

Az Insura kérdőíves kutatása 2024. május 7. és 19. között zajlott 2745 fő részvételével.

Hasznosnak találtad a cikket?

3

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.